miercuri, 2 martie 2011

Casa cu stafii

Casa Troianos, ridicată în 1910, se numără printre cele mai vestite din Brăila. Revendicată de o familie din Elveţia, casa în care se află acum Căminul „Sf. Nicolae", e cunoscută drept „Casa cu stafii .

Nu puţini sunt cei care s-au înfiorat la gândul că în acel loc, cândva, s-a consumat un asasinat care a pus capăt unei iubiri interzise. Misterul care planează asupra casei s-a adâncit în momentul în care, în anul 1985, în beci au fost descoperite rămăşiţele unei femei tinere, îngropate acolo cine ştie de când.

O legendă de jumătate de secol

Despre „Casa cu stafii" se spune că a fost construită de către un grec bogat, pentru soţia sa, Voica. Bărbatul, comerciant vestit, era împătimit de vânătoare. Într-una din zile, mergând el la vânătoare, a poposit în casa unui ţăran, pe un viscol năprasnic. Acolo a întâlnit-o pe Voica şi s-a îndrăgostit de ea. A luat-o acasă şi a făcut-o „cucoană".

Numai că Voica s-a îndrăgostit de herghelegiu. Soţul, plecat, la vânătoare, s-a întors pe „nepusă masă" şi i-a prins pe cei doi amanţi îmbrăţişaţi, pe pielea de lup de la capătul patului conjugal.

Voica a fost împuşcată şi nimeni n-a mai auzit de ea, iar comerciantul a plecat din Brăila pentru totdeauna.
La scurt timp de la dramă, oameni au început să audă zgomote ciudate şi tropot de cai fantomatici. Casa a fost comandament german în al doilea război mondial şi sediu al securităţii pe timpul ocupaţiei sovietice.

Astăzi, „Casa cu stafii" este cămin de bătrâni. Stana Mogoş, 86 de ani, una din „veteranele" aşezământului, spune: „Am găsit nişte oase în beci şi le-am îngropat în faţa casei. Mai târziu, le-am îngropat la picioarele unei moarte. O bătrână mi-a spus că, într-o noapte, i-a apărut fantoma femeii în prag".

Casa care era mereu scoasă la vânzare

Mariana Ioniţă, ergoterapeutul căminului adăpostit, cândva, de „Casa cu stafii", ne-a confirmat faptul că au existat întâmplări care au adâncit misterul: „Acum, au cam dispărut fantomele. Casa, însă, şi-a schimbat des proprietarul, pentru că era bântuită. De fiecare dată, era vândută sub preţul cuvenit, numai să scape de ea"

2 comentarii:

  1. Te atrage latura asta??Si pe mine...insa ma feresc de tot ce nu pot controla :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Consider ca face parte din mine, ma simt atras de ele de cand eram mic copil:D

    RăspundețiȘtergere